Вимоги до аудиторів, що проводять обов’язковий аудит суб’єктів господарювання

Серед всіх видів послуг, що надаються аудиторськими фірмами (аудиторами), обов’язковий аудит є найбільш контрольованим і передбачає юридичну відповідальність виконавців за результати такого аудиту. Крім того, до аудиторських фірм (аудиторів), що мають намір проводити обов’язковий аудит висуваються додаткові вимоги, в залежності від того, для яких суб’єктів господарської діяльності такий аудит проводиться.

Тому, дуже часто у підприємств, яким необхідно проводити обов’язковий аудит, виникає проблема вибору аудитора і перевірки, чи має право обраний аудитор проводити відповідну аудиторську перевірку.

Метою даної статті є аналіз та систематизація законодавчих вимог, що висуваються до аудиторських фірм (аудиторів), які проводять обов’язковий аудит, а також допомога суб’єктам господарювання у виборі аудитора для проведення обов’язкової перевірки.

Обов’язковий аудит – це аудиторська перевірка, яка передбачена чинним законодавством, і повинна проводитися щорічно. Обов’язкова аудиторська перевірка проводиться для офіційного підтвердження достовірності фінансової звітності компанії.

Законом «Про аудиторську діяльність» передбачено випадки обов’язкового проведення аудиту. Стаття 8 цього Закону визначає наступні випадки проведення обов’язкового аудиту суб’єктів господарювання:

Проведення аудиту є обов’язковим для:

1) підтвердження достовірності та повноти річної фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності відкритих акціонерних товариств, підприємств – емітентів облігацій, професійних учасників ринку цінних паперів, фінансових установ та інших суб’єктів господарювання, звітність яких відповідно до законодавства України підлягає офіційному оприлюдненню, за винятком установ і організацій, що повністю утримуються за рахунок державного бюджету;
2) перевірки фінансового стану засновників банків, підприємств з іноземними інвестиціями, відкритих акціонерних товариств (крім фізичних осіб), страхових і холдингових компаній, інститутів спільного інвестування, довірчих товариств та інших фінансових посередників;
3) емітентів цінних паперів та похідних (деривативів), а також при отриманні ліцензії на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Проведення аудиту є обов’язковим також в інших випадках, передбачених законами України».

Крім того, необхідність проведення аудиторських перевірок передбачена Законами України «Про акціонерні товариства» (щодо публічних акціонерних товариств), «Про цінні папери та фондовий ринок» (щодо всіх емітентів цінних паперів), «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» (щодо учасників ринку фінансових послуг), «Про банки і банківську діяльність» (щодо банків), «Про інститути спільного інвестування» (щодо інститутів спільного інвестування).

Отже, проводити аудиторську перевірку обов’язково повинні:

– акціонерні товариства та емітенти облігацій;
– банки та інші фінансові установи;
– страхові компанії та товариства взаємного страхування;
– засновники банків, страхових компаній, підприємств з іноземними інвестиціями, – – довірчих – товариств та інших фінансових посередників;
– інвестиційні фонди;
– професійні учасники ринку цінних паперів;
– юридичні особи – засновники акціонерних товариств.

Фінансова звітність, підтверджена незалежним аудитором, підвищує довіру до неї користувачів такої звітності – інвесторів, кредиторів та інших зацікавлених осіб.

Аудитори, які проводять обов’язковий аудит, мають відповідати ряду законодавчих вимог. Зупинимось на них більш детально.

По-перше, Закон України «Про аудиторську діяльність» встановлює загальне правило – аудиторську діяльність мають право здійснювати тільки аудиторські фірми (аудитори), що включені до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів.
Обов’язкове проведення аудиту, чи іншого надання впевненості аудиторською фірмою передбачається в Україні наступними законодавчими актами:
ЗУ «Про аудиторську діяльність»:
«Стаття 4. Аудитор [……….]
Аудитор має право займатися аудиторською діяльністю як фізична особа – підприємець лише після включення його до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів».
«Стаття 5. Аудиторська фірма [……….]
Право на здійснення аудиторської діяльності мають аудиторські фірми, включені до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів».
«Стаття 11. Реєстр аудиторських фірм та аудиторів
Реєстр аудиторських фірм та аудиторів – база даних, що містить інформацію про аудиторські фірми та аудиторів, які займаються аудиторською діяльністю індивідуально як фізичні особи – підприємці (далі – Реєстр).

Порядок ведення Реєстру визначається та забезпечується Аудиторською палатою України.

Реєстр не рідше одного разу на рік публікується у фаховому виданні Аудиторської палати України.

Аудиторські фірми та аудитори, які зареєстровані як фізичні особи – підприємці, мають право на здійснення аудиторської діяльності лише після включення їх до Реєстру.
Включеним до Реєстру аудиторським фірмам та аудиторам, зазначеним у частині четвертій цієї статті, видається свідоцтво відповідного зразка».

Отже, перш ніж починати роботу з аудиторською фірмою слід перевірити, чи включена вона до Реєстру аудиторських фірм і аудиторів. Реєстр оприлюднений на веб-сайті Аудиторської палати (далі – АПУ) за посиланням: http://www.apu.com.ua/reestr-auditorskikh-firm-ta-auditoriv.

По-друге, для проведення обов’язкового аудиту, в залежності від того, з яких конкретно підстав проводиться обов’язковий аудит, аудиторська фірма має відповідати ряду додаткових вимог – в залежності від того, для яких суб’єктів господарювання вона проводить обов’язковий аудит.

Крім Реєстру аудиторських фірм і аудиторів для суб’єктів аудиторської діяльності також створені наступні реєстри:

– Реєстр аудиторських фірм та аудиторів, які можуть проводити аудиторські перевірки фінансових установ (Порядок ведення реєстру аудиторів, які можуть проводити аудиторські перевірки фінансових установ).
– Реєстр аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів (Порядок ведення реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів).
– Реєстр аудиторських фірм, які мають право на проведення аудиторських перевірок банків (Положення про порядок ведення Реєстру аудиторських фірм, які мають право на проведення аудиторських перевірок банків).

З вимогами щодо ведення цих реєстрів можна ознайомитись за посиланням: http://www.apu.com.ua/reestri.

По-третє, аудиторська фірма (аудитор), що має намір здійснювати обов’язковий аудит для свої клієнтів, повинна пройти контроль якості Аудиторської палати та отримати відповідне Свідоцтво.

Контроль якості аудиторських фірм.

Законом України «Про аудиторську діяльність» на Аудиторську палату України покладено повноваження щодо здійснення контролю за дотриманням аудиторськими фірмами та аудиторами вимог цього Закону, професійних стандартів, норм професійної етики аудиторів, здійснення заходів із забезпечення незалежності аудиторів при проведені ними аудиторських перевірок та організації контролю якості аудиторських послуг; регулювання взаємовідносин між аудиторами (аудиторськими фірмами) в процесі провадження аудиторської діяльності та в разі потреби застосування до них стягнень.

Для виконання своїх повноважень і дотримання інших норм Закону АПУ застосовує до всіх аудиторських фірм та аудиторів систему забезпечення якості аудиторських послуг.

Для виконання завдань з обов’язкового аудиту за періоди, що починаються з 01.01.2013 р. та/або пізніше та для виконання всіх завдань із надання впевненості за періоди, що починаються з 01.01.2015 р. та/або пізніше, аудиторські фірми та аудитори зобов’язані отримати підтвердження Аудиторською палатою України відповідності системи контролю якості аудиторських послуг вимогам Положення з національної практики контролю якості аудиторських послуг 1 «Організація аудиторськими фірмами та аудиторами системи контролю якості аудиторських послуг» (далі – ПНПКЯ 1).

Коментар: Навіть якщо проведення обов’язкового аудиту конкретного суб’єкта господарської діяльності не передбачає включення до спеціального реєстру, аудиторська фірма, яка проводить такий аудит, має пройти контроль якості та мати відповідне Свідоцтво про проходження контролю якості.

Новостворені аудиторські фірми та аудитори, які розпочинають діяльність фізичної особи – підприємця, а також аудиторські фірми та аудитори, які не надавали до 01.01.2013 р. послуги з обов’язкового аудиту та до 01.01.2015 р. – послуги не виконували завдань з надання впевненості, і мають наміри надавати у періодах, що починаються з 01.01.2013 р., послуги з обов’язкового аудиту, а з 01.01.2015 р. – з виконання завдань із надання впевненості, до початку надання таких послуг мають отримати підтвердження Аудиторською палатою України відповідності системи контролю якості аудиторських послуг вимогам ПНПКЯ 1 за винятком елемента «Виконання завдання». Термін чинності Свідоцтв про відповідність системи контролю якості, отриманих такими аудиторськими фірмами та аудиторами, становить два роки.

Перевірки контролю якості аудиторських фірм проводить Комітет з контролю якості аудиторських послуг згідно Положення про зовнішні перевірки системи контролю якості аудиторських послуг, затверджене рішення Аудиторської палати України від 30.10.2014 № 302/9.

Зовнішня перевірка системи контролю якості аудиторської фірми і аудитора здійснюється групою з перевірки у складі не менше як двох уповноважених контролерів, кандидатури яких узгоджуються Комітетом з контролю якості за поданням аудиторської фірми або аудитора, який займається аудиторською діяльністю індивідуально як фізична особа, в порядку, передбаченому Положенням про зовнішні перевірки системи контролю якості, та одного представника Комісії з контролю якості, який протягом перевірки здійснює повноваження нагляду і консультування.

Термін чинності Свідоцтв про відповідність системи контролю якості, отриманих аудиторськими фірмами та аудиторами за результатами зовнішніх перевірок систем контролю якості, які закінчилися:

в 2009 р. – до 31.12.2014 р.;
в 2010 р. – до 31.12.2015 р.;
в 2011 р. – до 31.12.2016 р.;
в 2012 р. – до 31.12.2017 р.;
в 2013 р. – до 31.12.2018 р.

Починаючи з 01.01.2014 р. термін чинності Свідоцтва вказується в Свідоцтві під час його видачі.

Аудиторські фірми та аудитори до закінчення терміну чинності Свідоцтва повинні вживати заходів щодо продовження його чинності.

Розглянемо більш детально вимоги до аудиторів, що перевіряють компанії, що надають інформацію до Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі – НКЦПФР).

Аудитори, що мають право проводити обов’язковий аудит професійних учасників ринку цінних паперів.

Професійні учасники фондового ринку – це юридичні особи, утворені в організаційно-правовій формі акціонерних товариств або товариств з обмеженою відповідальністю, які на підставі ліцензії, виданої НКЦПФР, провадять на фондовому ринку професійну діяльність, види якої визначені законами України;

Реєстр аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів (далі – Реєстр), – це перелік аудиторських фірм, що здійснюють діяльність відповідно до Закону України «Про аудиторську діяльність»та можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів.

Ведення Реєстру здійснюється відповідно до рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 25 жовтня 2012 року № 1519 «Про затвердження Порядку ведення реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів», зареєстроване в Міністерстві юстиції України 28 грудня 2012 року за № 2213/22525.

Реєстр ведеться відповідним уповноваженим структурним підрозділом центрального апарату НКЦПФР в електронній формі відповідно до стандартів, що забезпечують його сумісність і взаємодію з іншими системами та мережами, що складають інформаційний ресурс держави. Інформація, що розміщена в Реєстрі, є відкритою для користувачів. З реєстром можна ознайомитись за посиланням: http://www.nssmc.gov.ua/fund/auditors-register.

Аудиторська фірма може проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів виключно за наявності чинного Свідоцтва та після внесення її до Реєстру.

Перелік аудиторських фірм, які внесені до Реєстру, публікується НКЦПФР в кінці кожного року в засобах масової інформації, а також регулярно оновлюється на офіційному веб-сайті НКЦПФР.

Отже, при обранні аудитора, що буде здійснювати обов’язковий аудит професійних учасників ринку цінних паперів слід переконатися:

– Чи включена аудиторська фірма до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів АПУ;
– Чи включена аудиторська фірма до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів;
– Чи пройшла аудиторська фірма контроль якості АПУ.

Розглянемо вимоги до аудиторських фірм та аудиторів, які можуть проводити аудиторські перевірки фінансових установ.

Проводити обов’язковий аудит фінансових установ мають право тільки аудиторські фірми, включені до відповідного Реєстру.

Реєстр аудиторських фірм та аудиторів, які можуть проводити аудиторські перевірки фінансових установ (далі – Реєстр), – це сукупність інформації про аудиторські фірми та аудиторів, які мають право на здійснення аудиторської діяльності відповідно до Закону України “Про аудиторську діяльність” та які можуть проводити аудиторські перевірки небанківських фінансових установ, що надають фінансові послуги на ринках, державне регулювання яких здійснює Нацкомфінпослуг.

Свідоцтво про включення до реєстру аудиторських фірм та аудиторів, які можуть проводити аудиторські перевірки фінансових установ (далі – Свідоцтво), – документ установленого зразка, що підтверджує факт включення заявника до Реєстру.

Реєстр ведеться Нацкомфінпослуг на електронних носіях. Нацкомфінпослуг є розпорядником та адміністратором Реєстру. З реєстром можна ознайомитись за посиланням: http://nfp.gov.ua/content/inshi-reestri-ta-pereliki.html.

Отже, при обранні аудитора, що буде здійснювати обов’язковий аудит фінустанови слід переконатися:
– Чи включена аудиторська фірма до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів АПУ;
– Чи включена аудиторська фірма до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів, які можуть проводити аудиторські перевірки фінансових установ;
– Чи пройшла аудиторська фірма контроль якості АПУ.

Розглянемо вимоги до аудиторських фірм та аудиторів, які можуть проводити аудиторські перевірки емітентів цінних паперів, які не є професійними учасниками ринку цінних паперів, банками або фінансовими установами.

Якщо емітент цінних паперів не здійснює професійну діяльність на ринку цінних паперів, не є банком або фінансової установою, то такий емітент цінних паперів має право залучати до перевірки аудиторську фірму, яка не включена до відповідного Реєстру.

Отже, при обранні аудитора, що буде здійснювати обов’язковий аудит емітента цінних паперів, які не є професійними учасниками ринку цінних паперів, банками або фінансовими установами слід переконатися:

– Чи включена аудиторська фірма до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів АПУ;
– Чи пройшла аудиторська фірма контроль якості АПУ.

Отже, в даній статті ми розкрили вимоги до аудиторських фірм, що мають право проводити обов’язковий аудит, та зорієнтувати підприємства, які зобов’язані такий аудит проводити на те, як перевірити аудиторську фірму на відповідність встановленим вимогам.

Катерина Проскура, заступник директора ТОВ «Емкон-Аудит», Д.е.н., доц.
Євген Петрик, директор ТОВ «Емкон»

Input your search keywords and press Enter.