Чубаров: світ має дізнатися про порушення прав у Криму

Голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров, якому кримська влада заборонила в’їзд на півострів, заявив, що зробить усе, аби світ дізнався про “нелюдські дії, які чинить влада Росії відносно тисяч людей”.

“Заборона мені – це один із прикладів таких нелюдських дій, приклад порушення елементарних, фундаментальних прав людини”, – сказав пан Чубаров ВВС Україна.

За його словами, влада Криму докладатиме великих зусиль, аби люди “боялися висловлювати публічно свою позицію, яка не співпадає з позицією влади”.

“Адекватні санкції”

В.о. голови самопроголошеної республіки Крим Сергій Аксьонов звинуватив пана Чубарова у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі в Криму.

За його словами, заборона на в’їзд на півострів може стосуватися й інших людей, які провокують ворожнечу.

“Усі, хто виступатиме на таких позиціях, зіштовхуватимуть лобами людей різних конфесій, на території Криму перебувати не будуть. До всіх, хто цим шляхом буде йти, будуть застосовані адекватні санкції”, – сказав пан Аксьонов журналістам у Сімферополі, повідомляє “Інтерфакс”.

Заборону на в’їзд панові Чубарову він назвав природною, наголосивши, що всі, хто спробує посіяти в Криму міжнаціональну ворожнечу “мають бути так чи інакше ізольовані від людей”.

“Вирок окупації”

Напередодні уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявила, що дії російських посадовців, які заборонили в’їзд панові Чубарову на територію Росії, включно з анексованим Кримом, “порушують не лише російське законодавство, але й низку фундаментальних прав і свобод корінного народу, закріплених у Декларації ООН про права корінних народів”.

Водночас в українському МЗС назвали цю заборону актом “шовіністичної політики” Росії стосовно кримських татар і наполягають на безперешкодному допуску пана Чубарова на півострів.

“Заборона російської влади і самопроголошеної бандитської влади в Криму на перебування глави Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова на рідній землі є вироком кремлівської окупації”, – йдеться в заяві МЗС України, оприлюдненому в неділю.

У МЗС зазначили, що такі дії є наслідком спроби зупинити громадський протест жителів Криму “проти свавілля, який знищує добробут, безпеку і самобутність цієї землі”.

Постанова

В суботу голові Меджлісу кримськотатарського народу, який повертався до Криму з Херсонської області, зачитали постанову про п’ятирічну заборону в’їзду на півострів.

В той день пан Чубаров брав участь у виїзному засіданні Меджлісу, яке проходило в Генічеську.

“На кордоні прокурор Криму (Наталя Поклонська. – Ред.) зачитала мені попередження про недопущення екстремістської діяльності. Я сказав, що не розумію російською, і попросив зачитати українською або кримськотатарською мовою. Цього не зробили. Далі вони пішли з моїм паспортом, а згодом вручили постанову про заборону на в’їзд. Зараз мене не пускають”, – сказав пан Чубаров.

22 квітня Мустафі Джемілєву теж вручили акт про заборону на в’їзд на територію Росії до 2019 року.

Джерело: “ВВС Україна”

Input your search keywords and press Enter.