Боротьба між Порошенком і Тимошенко буде запеклою — політолог

Під час президентської виборчої кампанії Юлія Тимошенко здатна значно підвищити свій рейтинг, вважає керівник інституту політичних, соціологічних та маркетингових досліджень Володимир Бондаренко. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

“Віталій Кличко відмовився від президентських амбіцій, бо його рейтинг утричі менший, ніж підтримка Порошенка, – зазначає експерт. – До того ж, його симпатиками є переважно молоді виборці, а вони можуть і не прийти на вибори. Тому він вирішив, що краще мати синицю в руці, ніж журавля в небі. Тому він зосередився на виборах мера Києва. Його рейтинг у столиці постійно складає біля 20 відсотків. Це найвища підтримка киян серед претендентів на крісло столичного голови”.

На думку фахівця, Порошенко і Кличко зуміли домовитися, бо їхній електорат практично однаковий.

“Тому вони вирішили об’єднати зусилля, аби не зашкодити один одному, – каже політолог. – Петру Порошенку підтримка Кличка вкрай необхідна, адже у нього нема такої розгалуженої партійної структури, як у УДАРу. Тепер він практично її отримає. Для кандидата в президенти це великий плюс, бо парламентська партія — це виборча машина, яка значно підвищує шанси. Водночас Кличко поставиви на Порошенка, бо вже мав розбіжності з “Батьківщиною”. Навіть ставив питання про відставку спікера парламенту Олександра Турчинова. Під час деяких голосувань партія УДАР не додавала голосів новій більшості”.

За таких обставин головна боротьба за президентське крісло розгорнеться між Порошенком та Юлією Тимошенко, переконаний експерт.

“Тимошенко поки що значно відстає у рейтингу, – зауважує фахівець. – Однак вона здатна мобілізувати і мотивувати тих виборців, які проголосували за неї на попередніх президентських виборах. А це майже 10 мільйонів голосів. По-друге, вона може заручитися підтримкою “Свободи”. У другому турі у Олега Тягнибока буде в руках “золота акція”. Він єдиний із лідерів опозиції на Майдані пішов на вибори, тоді як Яценюк і Кличко відмовилися балотуватися. Він намагатиметься використати революційний ентузіазм мас, який у другому турі підхопить екс-прем’єрка. До того ж “Батьківщина” і “Свобода” отримали певний адмінресурс у вигляді посад губернаторів, міністрів тощо”.

Юлія Тимошенко може провести блискучу виборчу кампанію, зазначає політолог.

“Вона уже розпочала її в новому стилі. З’їзд “Батьківщини” провела на Софіївській площі, щоб кожен бажаючий мав туди доступ. Юлія Володимирівна, на відміну від Порошенка, виступила за розпуск парламенту. Підтримує законопроект про дозвіл на фіксацію усіх дій чиновників не тільки відкрито, а й прихованою апаратурою. Це допоможе в боротьбі з корупцією. Тому якщо вона протягом кампанії стане новою Тимошенко і покаже себе справжнім борцем, її шанси значно зростуть. Прості виборці не досліджують виборчих програм, а спостерігають за ходом гонки. Обирають того кандидата, який показує, що він бореться за їхні права й інтереси. Тому боротьба між Порошенком і Тимошенко буде запеклою”, – припускає Володимир Бондаренко.

 

Джерело: “Gazeta.ua

Input your search keywords and press Enter.