Американська розвідка: вторгнення Росії до Криму все імовірніше

Розвідка доповіла адміністрації Обами і Конгресу: російські війська можуть спробувати прокласти сухопутний коридор до Криму, атакувавши Харків, Луганськ і Донецьк. Але можливо, тилові приготування означають, що стягнутий контингент готується надовго залишатися поблизу українського кордону.

Після захоплення Криму чисельність російського угруповання військ уздовж кордонів України стабільно збільшувалася. У війська надійшли запаси продовольства і медикаментів, які можуть їм знадобитися в разі подальших дій, повідомляє Foreign Policy.

Однак розвідка обережна: її керівники не поспішають робити висновок, що Москва вдереться в Україну, і не беруться пророкувати часу початку операції. Оцінка намірів Володимира Путіна ускладнюється через те, що в розпорядження аналітиків надходить тривожно мало даних радіоелектронної розвідки. До того ж у американців немає відеозаписів з розвідувальних БПЛА з місць дислокації російських військ, їм доводиться покладатися на фотографії із супутників, йдеться в статті.

27 березня радіостанція “Голос Америки” повідомила, що російська армія розгорнула військово-польовий шпиталь у Брянській області, за 20 км від російсько-українського кордону. Також повідомлялося, що залізничні склади підвозять військам постачання. Це може означати, що частини і підрозділи готуються надовго залишатися на місці, не збираючись атакувати Україну. Однак, як повідомляють знайомі із ситуацією співрозмовники FP, нові донесення розвідників мають більш стривожений тон. Частково це пояснюється тим, що розвідслужби не змогли передбачити захоплення Криму, йдеться в статті.

Останнім часом невдача розвідників стала предметом суперечок. Ряд чиновників висловлюють припущення, що витоки секретної інформації про методи збору розвідданих стали для росіян керівництвом з обходу мереж американських спецслужб. На думку інших членів розвідтовариства, викриття Едварда Сноудена тут ні до чого.

“Здається, росіяни взяли приклад з Усами бін Ладена і використовували кур’єрів, – сказав виданнюДжоел Гардінг, колишній офіцер Розвідувального командування сухопутних військ США. – Вони тримали зв’язок з тими, кому належало бути в курсі, та дотримувалися строгої дисципліни у захисті комунікацій. Це їхня найбільш професійна робота з тих, що я бачив”.

“Якщо американські розвідслужби і недооцінили своїх російських супротивників, вони, здається , сповнені рішучості не повторити помилки”, – робить висновок FP.

У Держдепартаменті США також упевнені, що російська армія готова вдертися в Україну, якщо президент Путін на це зважиться, повідомляє The Daily Beast з посиланням на високопоставленого чиновника Держдепу.

“До тепер вони зібрали сили і можуть негайно знятися з місця, щойно Путін дасть відмашку”, – заявило джерело видання. “Не робіть цього”, – додає воно, звертаючись до Путіна.

За словами українських чиновників від оборони, Росія зосередила на кордоні стотисячне угруповання військ.

“За іншими оцінками, ця цифра набагато нижча, близько 30 тисяч, але цього все одно достатньо, щоб здобути перемогу над недоукомплектованими і погано забезпеченими українськими Збройними силами”, – зазначає видання.

В даний час російські війська дислоковані навколо Ростова, Курська і Бєлгорода. Аналітики побоюються, що вони можуть спробувати прокласти сухопутний коридор до Криму, атакувавши українські міста Харків, Луганськ та Донецьк, повідомляється в публікації.

Джерело: “News.ua” Переклад InoPressa

Input your search keywords and press Enter.