Політичну частину угоди з ЄС підписано

Україна та ЄС підписали в Брюсселі політичну частину Угоди про асоціацію, що стало символом підтримки України з боку Євросоюзу.

Росія розкритикувала підписання документа, заявивши, що він викликаний геополітичними цілями, а не економічними інтересами “українського народу в його цілісності”.

У преамбулі Угоди ЄС, серед іншого, вітає європейський вибір України, в тому числі зобов’язання розвивати стійку демократію і ринкову економіку.

Там також йдеться про повагу незалежності, суверенітет, територіальної цілісності та непорушності кордонів України.

Документ підписав прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк та лідери ЄС і представники всіх країн блоку.

Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей написав у Twitter: “Підписання політичної частини Угоди про асоціацію Україна-ЄС символізує важливість відносин і сприятиме їхньому розвитку”.

Тим часом міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров сказав, що рішення України підписати угоду з ЄС мотивоване не занепокоєннями про економічні “інтереси українського народу в його цілісності”, а геополітикою.

“Ми не чинимо перешкод жодній державі у виявленні її права на вільний вибір. Але коли право вибору зовнішніх партнерів реалізує частина населення, через представників однієї групи українських регіонів, і коли з цим не згодні величезна кількість інших регіонів, думаю, це не той захід, який диктуєтсья інтересами української економіки… а скоріше спроба набрати очки в геополітичній грі”, – сказав пан Лавров на прес-конференції в Москві.

Щодо економічної частини угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, то вона може бути підписана вже в червні, після проведення президентських виборів в Україні. Про це заявив комісар ЄС з питань розширення та політики добросусідства Штефан Фюле.

Він висловив сподівання, що підписання політичної частини угоди допоможе підготувати застосування всього документа, включаючи секторальне співробітництво та економічну інтеграцію.

“Це додасть позитиву до односторонніх торгових заходів, які ЄС схвалить дуже скоро, допомагаючи українським підприємствам і, зокрема, малому та середньому бізнесу експортувати товари в ЄС без імпортних мит”, – підкреслив він.

Фюле розповів, що це заощадить українським експортерам близько 500 млн. євро на рік.

“При цьому ми говоримо, що асоціація – не фінальна мета відносин і співробітництва ЄС- Україна. А на самому початку шляху були всього лише міркування про європейські прагнення”, – розповів єврокомісар.

“Вона (економічна частина, – ред.) найважливіша, але в той же час ми бачимо важливість проведення чесних і вільних президентських виборів, які відбудуться в травні” , – зазначив європейський політик.

Він висловив сподівання, що через місяць після виборів “ми зможемо опинитися в найкращій ситуації для завершення процесу підписання, в тому числі включаючи інші важливі частини угоди про асоціацію, які залишаються інтегрованими в одну угоду”, – зазначив він.

Економічних санкцій ще нема

Після підписання угоди Арсеній Яценюк сказав:

“Я глибоко переконаний, що ЄС єдиним, міцним голосом висловлюватиметься на захист України”.

“Найкращий спосіб стримати Росію – накласти реальні економічні санкції”, – додав він.

Перед цим ЄС розширив список санкцій проти Росії ще 12-ма особами, однак не вдався до економічних обмежень.

Список імен обіцяють оголосити у п’ятницю.

Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей заявив, що подальші кроки Росії з дестабілізації в Україні матимуть “далекі наслідки”.

За кілька годин до цього президент Барак Обама теж оголосив про нові санкції США проти Росії.

У четвер Держдума схвалила договір про приєднання півострова до РФ. У п’ятницю це саме зробила і верхня палата російського парламенту – Рада Федерацій.

Раніше цього тижня ЄС оголосив, що заморожує рахунки та скасовує візи 21 особам з Росії і України. США застосували схожі санкції проти 11 осіб.

У четвер, після саміту лідерів ЄС, пан Ван Ромпей назвав анексію Криму “явним порушенням українського суверенітету та міжнародного права”.

“Ми рішуче засуджуємо неконституційний референдум у Криму. Ми не визнаємо анексію ні тепер, ні в майбутньому”

Герман Ван Ромпей, президент Європейської ради

“Ми рішуче засуджуємо неконституційний референдум у Криму. Ми не визнаємо анексію ні тепер, ні в майбутньому”, – сказав він.

Пан Ван Ромпей також повідомив, що ЄС скасував червневий саміт з Росією, а члени Євросоюзу відмовилися проводити регулярні двосторонні саміти з РФ.

“Ми чітко даємо зрозуміти, що неспроможність мирним шляхом владнати кризу і будь-які кроки Росії з дестабілізації України матимуть далекі наслідки. А під цим ми розуміємо наслідки в стосунках у широкому спектрі економічних сфер”, – додав він.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель сказала, що Європейській комісії доручили підготувати ширший набір економічних санкцій проти Росії на випадок, якщо криза загостриться.

За словами кореспондентів, криза в Криму стане головною темою візиту президента Обами до Європи наступного тижня.

Він вестиме зустріч “Великої сімки” – після того, як лідери ЄС заявили, що Росія більше не входить до групи країн-лідерів.

 

Повідомляє ВВС Україна та Українська правда

Input your search keywords and press Enter.